Proti zániku ihriska a plánovanej výstavbe bytov spustili petíciu

05.10.2011 Prešov

Prešov 5. októbra (TASR) - Obyvatelia ulíc Mudroňova, Narcisová a Lipová, ktoré sú v susedstve ihriska pri Gymnáziu J.A.Raymana v Prešove, rozbehli petíciu. Nesúhlasia so zánikom ihriska a s plánovanou výstavbou na týchto pozemkoch.
Jozef Krupa z petičného výboru pre médiá povedal, že bojujú proti zámeru investora, ktorý tu chce postaviť štyri štvorpodlažné bytové domy so 149 bytmi. Okrem toho by tu vraj malo vzniknúť vyše 200 parkovacích miest.
Ihrisko niekedy patrilo mestu a následne futbalovému klubu Tatran. Neskôr v roku 2006 ho v dražbe získal súkromný majiteľ. Aktivisti tvrdia, že jednu petíciu so 400 podpismi mestu odovzdali v roku 2007, nikto na ňu vraj nereagoval.
Obyvatelia sa obávajú výrazného zhoršenia podmienok bývania v tejto časti mesta. Myslia si, že ich domy sa ocitnú v tieni poschodových objektov. Nárastom počtu obyvateľov i motorových vozidiel sa zväčší hluk a prašnosť prostredia. Výrazné obavy sú aj z prehustenia dopravy na úzkych uliciach, ktoré sa nachádzajú v blízkosti školy, čo podľa nich môže vyústiť do kolízií s tragickými následkami.
\"Ja som sa prisťahoval, kúpil som si domček pred 11 rokmi. Dal som tri milióny korún do rekonštrukcie a nie je mi jedno, že tri metre od plota mi vyrastie stena bytovky, na ktorú sa budem pozerať,\" povedal Krupa.
Iniciátori petície spochybňujú aj proces prijímania zmien územného plánu (UP) v roku 2007, ktorý sa týkal vyhradenia lokality na výstavbu a považujú ho za netransparentný. Nazdávajú sa, že obyvatelia, ale i poslanci mestského zastupiteľstva boli pri schvaľovaní zmien UP uvedení do omylu, lebo nebolo jasne určené, o ktorú lokalitu ide.
Krupa uviedol, že poslanci schválili uznesenie v januári 2008. K dispozícii vraj mali dokumenty, v ktorých sa pod číslom 30 nenachádza lokalita Narcisová, ale plocha južne od garáží na Mukačevskej ulici. Stavebný úrad neskôr vydal pre investora súhlasné územné rozhodnutie, voči čomu sa Krupa ako dotknutý účastník konania odvolal. Zachovanie ihriska by podľa riaditeľa gymnázia Miroslava Kraňáka privítali aj učitelia a žiaci ich školy.
Primátor mesta Pavel Hagyari dnes novinárom povedal, že príprava doplnkov územného plánu už prebiehala možno od roku 2005, pričom on do funkcie nastupoval až koncom roka 2006. V roku 2007 bežali ďalšie procesy a v januári 2008 boli zmeny a doplnky schválené.
Podľa Hagyariho poslanci uznesenie schválili trojpätinovou väčšinou a nikto ho vraj vtedy nepožiadal, aby to vetoval. Osobne zastáva názor, že by tu mala byť zachovaná zelená plocha. Upozornil však na to, že treba rešpektovať aj práva vlastníka.
Primátor uviedol, že podľa informácií zo stavebného úradu konanie v súčasnosti prebieha v súlade s platnou legislatívou a je len jediná možnosť, ako výstavbu zastaviť, a to je zmena územného plánu. \"Budeme musieť vyriešiť právny problém či v prípade opätovnej zmeny nevystavíme mesto žalobe od investora. Určite pokiaľ mestu nebude hroziť žiadna škoda, dám podnet na zmenu územného plánu tak, aby táto časť zostala športovým ihriskom,\" konštatoval Hagyari. Dodal, že petíciu berie ako podnet a aktuálny stav preverí.
 

Vyberte región

mark